Zie Displays is al 12 jaar specialist op het gebied van duurzame LED videowalls en bijbehorende aansturingssoftware. Hieronder volgt een uitgebreide uitleg over wat een LED videowall eigenlijk is. Wenst u aanvullende informatie of een offerte op maat, neemt u dan vooral contact met ons op.

Wat is een LED videowall?

Al dertig jaar lang worden LED’s voor diverse toepassingen gebruikt, zoals voor industriële systemen, in hifiapparatuur, autolichten en reclame. Met de uitvinding van het blauwe LED lampje ontstond de mogelijkheid (video)beeld te creëren met LED lampjes. Een beeldpixel bestaat namelijk uit drie kleuren: rood, groen en blauw. Een LED wall of LED videowall is dus eigenlijk een grote televisie maar dan op basis van LED technologie. Met behulp van een PC kan er vervolgens allerlei soorten media op worden getoond. De technologische ontwikkeling van LED’s blijft voortschrijden, in de afgelopen jaren is het lichtrendement van LED’s bijvoorbeeld enorm toegenomen en zijn de technieken op het gebied van service verbeterd. Zie Displays volgt deze innovatieve ontwikkelingen op de voet.
Een LED videowall biedt vele mogelijkheden waarover u wellicht nog niet had nagedacht. Hieronder vindt u een overzicht van alle belangrijke elementen en specificaties van een LED wall, die u zullen helpen een weloverwogen beslissing te nemen. Uiteraard staat Zie Displays altijd voor u klaar om u te adviseren en te helpen bij uw keuze. Neemt u contact met ons op of bekijkt u onze gerealiseerde projecten u om een indruk te krijgen.

 

Voor het Lucent Danstheater, thuisbasis van het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater, heeft Zie Displays een groot digitaal LED videowall op de zijgevel van het pand geplaatst. Deze outdoor oplossing is uiterst geschikt voor buiten gebruik,  door middel van beelden en eventuele animaties kan een zeer groot publiek worden aangesproken.

Voor het Lucent Danstheater, thuisbasis van het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater, heeft Zie Displays een groot digitaal LED videoscherm op de zijgevel van het pand geplaatst. Deze outdoor oplossing is uiterst geschikt voor buiten gebruik, door middel van beelden en eventuele animaties kan een zeer groot publiek worden aangesproken.

Wat is een modulair systeem

Een LED videowall wordt opgebouwd uit LED modules, printplaten waar LED’s op zijn gesoldeerd. Om een heel grote LED wall te maken wordt vervolgens weer gebruik gemaakt van panelen waarin LED modules zijn bevestigd. Deze LED panelen kunnen bijvoorbeeld geopend worden via deurtjes aan de achterzijde om onderhoud te verrichten. Op deze wijze is een LED wall op te bouwen tot verschillende gewenste afmetingen. Voorbeelden van afmetingen van LED panelen kunnen bijvoorbeeld zijn: 48×48 cm, 96×96 cm, 154×96 cm, etc. Wanneer deze panelen op de juiste wijze tegen elkaar aan worden geplaatst, ontstaat een naadloos en egaal beeld.

Merken LED lampjes

Wereldwijd zijn er vele LED fabrikanten. Voorbeelden van gerenommeerde fabrikanten zijn Nichia, Cree, Edison en Silan. Elke fabrikant maakt zelf ook weer LED lampjes van diverse kwaliteiten. Vaak is het dan ook beter te letten op de specifieke kwaliteiten van het LED lampje. Specificaties om op te letten zijn bijvoorbeeld de maximale helderheid (aangeduid met Mcd of Nits per m²), de leeshoek en de levensduur van het LED lampje.
De helderheid van de LED lampjes is een heikel punt en iets om goed op te letten. Voor een binnen toepassing is deze doorgaans vanaf 1.200 Nits. Voor een buitentoepassing is een minimale helderheid van 5.000 Nits per m² gewenst. Is er sprake van regelmatig invallend zonlicht, dan is een hogere lichtopbrengst aanbevolen. De leeshoek is goed bij minimaal 110 graden horizontaal en 90 graden verticaal.
Veel aanbieders geven 100.000 uur aan als levensduur van het lampje. Echter is dit niet een constant getal en kan dit onder bepaalde omstandigheden afwijken. Van invloed hierop kunnen zijn de mate van zoninval en hieraan gepaard met welke kracht de LED lampjes moeten “werken” of welke kleuren veel worden gebruikt, de kleur wit verbruikt het meest van de levensduur van het lampje. Redelijker is dan ook een levensduur van 75.000 uur aan te houden. De levensduur betekent dat het lampje na die periode nog voor 50% van de oorspronkelijke helderheid opbrengt, voortijdig zullen er ook altijd een aantal lampjes defect zijn. Doorgaans wordt naast de aanschaf van een LED videowall dan ook service overeenkomst afgesloten. Zie Displays biedt u hiervoor verschillende varianten.
LED Videowalls zijn opgebouwd uit LED lampjes in de kleuren Rood, groen & blauw.

DIP of SMD technologie

Onder de LED technologieën kunnen we onderscheid maken tussen DIP LED technologie en SMD LED technologie. Beiden toepassingen vertonen voordelen op verschillende fronten. DIP heeft zijn levensduur en stabiliteit over de jaren heen al bewezen door intensieve R&D en referenties voor outdoor toepassingen. DIP wordt al langer gebruikt dan SMD en is duurzamer, robuuster en biedt meer lichtopbrengst. Er wordt gebruik gemaakt van een Rode, Groene en Blauwe High Brightness LED. Deze LED’s hebben nog steeds de hoogste lichtsterkte en levensduur, met steeds hoog contrasterende beelden. SMD daarentegen wordt vaker voor indoor toepassing gebruikt. Het geeft een mooier, egaler beeld van dichtbij en heeft een grotere kijkhoek. Wanneer de eisen hoog zijn en ook van dichtbij (zeg binnen vijftien meter) een egaal en hoge kwaliteit beeld gewenst is wordt tegenwoordig ook voor een oudoor toepassing steeds vaker de SMD technologie toegepast.

 

De lampjes vormen pixels, en kunnen in een LED videowall op verschillende manieren gegroupeerd worden.

Alles wat u moet weten over pixels

U kunt zich wellicht afvragen, vooral wanneer u niet zeer technisch bent ingesteld, wat een pixel precies is. In een LED videowall bestaat een pixel uit 3 lampjes: rood, groen en blauw (RGB). Met deze drie basiskleuren kan er full color beeld worden gemaakt. Er zijn LED Walls met zichtbare losse lampjes (DIP) en er is een SMD techniek waarbij in een chip 3 minuscule lampjes zijn verwerkt.
De Pixel Pitch betekent de afstand tussen de pixels (van hart tot hart) onderling. Wanneer de Pixel Pitch bijvoorbeeld 10 mm is, staan de pixels 10 mm uit elkaar. De Pixel Pitch wordt gekozen op basis van de ideale kijkafstand. Een juist gekozen afstand zorgt voor de meest economische oplossing.
Tot slot, is er een verschil tussen real pixel en virtual pixel. Een LED videowall met een virtuele pixel (of dynamic pixel) creëert op softwarematige wijze een dubbel aantal pixels. Dit komt omdat de LED’s van de werkelijke pixel dubbel worden gebruikt. In principe adviseren wij altijd een LED wall met een real pixel. Een virtual/dynamic pixel zorgt namelijk voor diffuus beeld bij stilstaande beelden en teksten.

Wanneer door een aanbieder een virtual pixel wordt gebruikt, wordt niet altijd het werkelijke aantal pixels en de werkelijke pixel pitch weergegeven. Dit is zeer belangrijk, aangezien de waarde van een LED wall in sterke mate afhangt van dit aantal werkelijke pixels en het daaraan gekoppelde aantal LED lampjes. Let u hier, bij een eventueel vergelijk, goed op.

 

Kijkafstand is cruciaal bij het aanschaffen van een LED Videowall. Hoe dichter u er op staat, hoe kleiner de afstand tussen de pixels mag zijn.

De ideale kijkafstand

Er bestaan bepaalde richtlijnen voor het plaatsen van uw LED scherm waardoor u de kijkervaring van uw klanten optimaliseert. Om de ideale kijkafstand te bepalen, is de vuistregel dat de Pixel Pitch in mm de minimale kijkafstand in meters dient te zijn: met een Pixel Pitch van 10 mm zijn de lampjes vanaf circa 10 meter niet meer te onderscheiden en vormt het beeld één geheel, met een Pixel Pitch van 16 mm vanaf circa 16 meter, etc.

 

Let bij de aanschaf van een LED Videowall altijd op het energieverbruik.

Het stroomverbruik van een LED videowall

Het stroomverbruik is erg afhankelijk van de uitzendtijd per dag, de aard van de boodschappen en winter- of zomerperiode. Volledige belasting ontstaat bij wit; wit wordt gevormd door rood, groen en blauw licht. Dit wil zeggen dat alle LED lamjes branden. Bij volledig wit verbruikt een LED wall met Pitch 10mm ongeveer 600 Watt per m². Bij normaal videobeeld is dit minder dan 50% hiervan en dit op volle lichtintensiteit. In de winter staat het bord gemiddeld 16 uur van de 24 uur gedimd. In de zomer is dit minder. In het verleden is gebleken dat wij het gemiddeld opgenomen vermogen te hoog hebben ingeschat. Gesteld kan worden dat het gemiddeld verbruik ca. 20-25% van het max vermogen is. 50x600x0.25 = 7500 Watt = 180 KW/uur per 24 uur.

 

De restwaarde van een LED Videowall is afhankelijk van verschilende factoren.

De levensduur en restwaarde van een LED wall

De economische levensduur van een LED wall is afhankelijk van de gebruiksintensiteit en van de kwaliteit van de gebruikte elementen. Hierover een inschatting maken is dus relatief lastig. Doorgaans zal dit per LED scherm variëren van 4 tot circa 8 jaar, afhankelijk van de aanbieder en van de kwaliteit van het videoscherm. De LED videowalls van Zie Displays hebben een gemiddelde economische levensduur van 5-8 jaar, afhankelijk van de gekozen kwaliteit.
Door middel van de juiste kalibratie kunt u de levensduur van de LED wall verlengen. Met software technieken kan iedere pixel afzonderlijk zo op elkaar worden afgestemd dat alle pixels gelijk zijn van kleur en helderheid. De technische levensduur is gemiddeld langer dan de economische, maar wij verwachten dat na deze periode de meeste eigenaren kiezen voor een hogere kwaliteit LED scherm.
Uit ervaring blijkt dat het scherm na vijf jaar nog een restwaarde heeft tussen de 25 en 30% van de initiële aankoopprijs. Uiteraard heeft elk scherm zijn specifieke afmeting en resolutie, dus hiervoor moet wel een klant beschikbaar zijn.

 

Ook voor content biedt Zie Displays een oplossing, zowel out-of-the-box te gebruiken als aan te passen naar uw wensen.

Content management LED videowall

Het content management verzorgt de aansturing van de LED wall. Middels een PC standaard via UTP bekabeling of TCP/IP kunnen de LED schermen worden aangestuurd. Overigens mag de maximale afstand van de Player PC tot het LED videoscherm 130 meter bedragen. Dit kan met speciale bekabeling eventueel worden verlengd. De Player PC kan indien gewenst draadloos worden benaderd, bijvoorbeeld via het internet. Hiervoor is dan een data abonnement benodigd (bijvoorbeeld GPRS of UMTS), welke door u dient te worden afgesloten. Tevens kunt u ook andere databronnen gebruiken zoals TV of DVD in combinatie met een speciale LED videoprocessor. De input kan dan bestaan uit AV, S-Video, VGA, DVI of HDMI. Zie Displays is ervaren in het opzetten van een Digital Signage (narrowcasting) netwerk en het beheren van het content management en kan u hierbij helpen en/of ontzorgen wanneer u dit wenst.

 

Z-channel, Content management voor al uw Schermen en LED Videowalls

Z-channel, krachtige software om uw content tot leven te brengen

Zonder de juiste content (presentatie) zal de impact en het resultaat van uw videowall veel minder zijn dan wanneer u dit wél goed aanpakt. Bij de LED videowall wordt standaard het door ons zelf ontwikkelde software pakket Z-channel meegeleverd, dat zich puur is ontwikkeld voor het creëren van content en de bediening van digitale displays. Z-channel biedt enorm veel mogelijkheden ten aanzien van design, indeling van beeld, programmering en aansturen via netwerk/internet. Wanneer nodig, kunnen wij ook software op maat maken. Door ons arsenaal aan reeds aanwezige kennis kan dit doorgaans in kort tijdbestek.

Met Z-channel kan iedereen, ook zonder grafische kennis, eenvoudig content maken. Binnen enkele minuten heeft u een template ontworpen. Onze grafische ontwerpers hebben speciaal voor u een heel pakket aan standard templates ontworpen die u als support voor uw presentatie kan gebruiken. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen u template geheel zelf te ontwerpen en in te richten. Z-channel biedt de mogelijkheid om alle soorten informatie te tonen zoals teksten, afbeeldingen, filmpjes, het afspelen van geluidsfragmenten en nog veel meer. Ook kunnen alle elementen met een preset animatie optie op prachtige wijze geanimeerd worden zodat u uw doelgroep op een speelse en interactieve manier bereikt. De mogelijkheden betreffende de content zijn in feite eindeloos. (File)nieuws, het weer, tickertapes, het zijn allemaal zaken die u eenvoudig zou kunnen uitzenden of het nu is om uw doelgroep te informeren, amuseren, prikkelen of beïnvloeden. Indien gewenst kunnen wij u helpen met het creëren van de perfecte content. Wij beschikken over een team van ervaren grafische designer voor wie het uiteenzetten van pakkende content een passie is.
Klik hier voor meer informatie en de features van Z-Channel.

Verschilende types LED videowall

Een LED videowall kan vele vormen aannemen, er is daarom voor elke situatie wel een type die perfect past bij de omgeving. Zie Displays kan u begeleiden en adviseren in uw keus.

LED Videowalls komen in vele soorten en maten, zoals een flexibel scherm wat gebogen kan worden.
De flexibele LED videowall van Zie Displays biedt de oplossing in situaties waar een kromming in de LED scherm nodig is. De robuuste maar zeer flexibele modules kunnen moeiteloos én naadloos allerlei buigingen aan. De modules zijn daarbij zeer licht van gewicht en zijn van een minimale dikte. Dé uitkomst voor uitdagende designs!

Een transparante LED Videowall is deels doorzichtig.
Met de transparante LED videowall van Zie Displays kunt u een groot oppervlak van uw gevel voorzien van een videowall zonder de binnenruimte af te sluiten van daglicht. Het transparante LED scherm geeft een ruimtelijk gevoel zonder de functionaliteit te verliezen. Geschikt voor permanente installatie aan gevels of masten, of voor diverse rental toepassingen.

Het is zelfs mogelijk om een glazen LED Videowall op te zetten.
LED glas videowalls zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van glas. Het resultaat is zowel functioneel als verbluffend. Op de videowall kan de meest prachtige beelden worden getoond en zonder beeld kost het moeite de videowall op te merken. Je kijkt er dwars doorheen! Op deze manier gaat zelfs met een gigantische LED wall het zicht op uw binnen interieur niet verloren, sterker nog er wordt vanzelfsprekend nóg meer de aandacht op gevestigd.

LED videowalls als middelpunt van uw digitale communicatie

Het feit dat Zie Displays uitsluitend werkt met A-merk fabrikanten stelt ons in staat om duurzame en professionele oplossingen te realiseren voor iedere toepassing. LED schermen vinden overal hun weg, of het nu om in- of outdoor toepassingen gaat, en nemen vele verschillende vormen aan. Zo kunt u een LED videowall binnen gebruiken om bijvoorbeeld uw winkel een bepaalde sfeer uit te laten dragen met een samenspel van licht en beeld. Maar ook buiten kunt u een LED wall inzetten om bijvoorbeeld gigantische beelden uit te zenden met schermen die ook nog eens tegen extreme temperaturen kunnen.
Zie Displays adviseert en helpt u graag bij het realiseren van uw oplossing. Met ruim twaalf jaar ervaring in digital signage weten wij als geen ander hoe de juiste doelgroep kan worden bereikt met aansprekende content. Zie Displays verzorgt voor uw de totaaloplossing: advies, installatie, telefonische support, preventief onderhoud zelfs het grafische ontwerp van uw boodschap kunnen wij geheel op maat verzorgen. Onze grafische ontwerpers zijn gespecialiseerd in het design van zo aansprekend mogelijke templates, want uiteindelijk is de apparatuur slechts een instrument om uw boodschap voor een zo goed mogelijk dag- (of nacht) licht te stellen.

image19

Installatie, levering en onderhoud

Zie Displays kan het LED videowall speciaal op maat produceren of onze “standaard” units gebruiken om het LED videowall mee op te bouwen. Standaard is aan de achterzijde een scharnierende klep voorzien, die toegang geeft tot de elektronica en waardoor service mogelijk is. In geval van service via de voorzijde zijn verschillende mogelijkheden, zoals een gasvering systeem, of van een systeem waarbij de modules vanaf de voorzijde kunnen worden verwijderd.

Zie Displays kan de installatie en het bedrijfsklaar opleveren van onze producten volledig voor u verzorgen. Onze LED videowalls kunnen worden geleverd als één LED (voor permanente installatie), of als modulair systeem (rental) waardoor het videowall eenvoudig op- en af te bouwen is. Wij putten uit voldoende ervaring om elk soort installatie uit te voeren, onafhankelijk van de grootte of complexiteit van uw project.

Houdt u er wel rekening mee dat voor een LED outdoor videowall vaak een vergunning nodig is. Bij de gemeente dient een bouwvergunning te worden aangevraagd en doorgaans beoordeeld een welstandscommissie de aanvraag eveneens. Indien het LED scherm langs een snelweg is beoogd, speelt Rijkswaterstaat hierin ook een rol. Zie Displays kan voor u het aanvragen van de vergunning uitvoeren.

De kosten van montage zijn afhankelijk van de locatie, voor- of achterservice en de grootte van het LED videowall. Afhankelijk van de locatie kan een kraan en/of een hoogwerker nodig zijn. Naast de montage van het display dragen wij zorg voor de installatie van de benodigde software en een instructie hiervan. Onder de benodigde software valt onder andere het door Zie Displays ontwikkelde softwarepakket Z-Channel, waarmee uw professionele presentaties kunt realiseren en afspelen op uw LED videoscherm. Indien gewenst, kunnen wij een training verzorgen voor de gebruiker(s) van de software.

In geval van storing wilt u uiteraard een bepaalde service of dienst kunnen bereiken zodat het probleem zo snel mogelijk kan worden opgelost. U kunt hiervoor terecht bij onze Helpdesk die per telefoon te bereiken is op +31 23 8803501 tijdens werkdagen van 09:00 tot 17:30. Hier wordt vervolgens in overleg bepaalt of een bezoek van één van onze technische mensen ter plaatse gewenst is. Ook kunt u bij een eventuele storing terecht op onze website, waar u het Storingsformulier kunt invullen waarna wij binnen 4 uur contact met u opnemen. Uiteraard kan er bij ons ook een servicecontract worden afgesloten voor bijvoorbeeld preventief onderhoud aan het LED videowall, geheel aangepast aan uw wensen.